Celebrities

Stan Lee

Mannen bakom Marvel-imperiet

Stan Lee lämnade ett stort tomrum efter sig vid sin död. 

Miljarder människor känner till hans skapelser och har växt upp med hans serier. Miljontals biobesökare har skymtat honom personligen i några av världshistoriens största filmsuccéer. Hans verk bidrog till att skapa otaliga framgångsrika karriärer, mångmiljonärer, miljardärer, globala hushållsnamn och ikoner. Från början tänkte han faktiskt egentligen bli en ”seriös” och ”respekterad” bokförfattare — men han blev istället en av historiens största serieskapare.

Spindelmannen, Hulken, Iron Man, Doctor Strange, Fantastiska Fyran, X-Men och hundratals fler… Vad skulle Marvel-imperiet och vår värld varit utan Stan Lee?

Stan Lee föddes i New York city den 28 december 1922. Hans föräldrar, Celia and Jack Lieber, hade invandrat till USA från Rumänien. Han växte upp med en yngre bror, Larry. Efter gymnasiet fick han som 16-åring, genom sin morbror, anställning som kontorsassistent/springpojke samt arbeta med okvalificerade teckningsuppdrag på Timely Comics

Vid 19 års ålder blev han befordrad och komma in i arbetet mer på allvar. Han växte i rollerna och i branschen. Timely Comics bytte under de följande decennierna namn till Atlas och slutligen, år 1961, ombildades Timely Comics till Marvel Comics. Stan Lee blev chefredaktör, utgivare och ordförande. Han hade vid det laget redan varit med att skapa och publicera sin första karaktär: ”The Destroyer” och fler därtill: The WitnessJackFrostWhizzer, och Black Marvel.

Han hade också hunnit vara gift i många år. I december 1947 träffade Stan Lee den brittiskfödda Joan Boocock som hade invandrat från Necastle till USA. När Joan öppnade dörren till dit ska Stan Lee skulle, blev han blixtförälskad, förklarade sin kärlek och proklamerade att han ritat hennes ansikte sen han var en pojke. 24 timmar senare var de gifta. De förblev livskamrater och gifta i närmare 70 år tills döden skilde dem åt, när Joan gick bort.

Stan Lee var genuint kreativ och fick mycket att säga till om. Kreatörerna Stan Lee, Jack Kirby, och Steve Ditko utvecklade en process som blev känd som “the Marvel method.” Genom den kunde de skapa serier i rasande fart. 1961 fick Marvel sitt stora genombrott när Lee och Jack Kirby skapade The Fantastic Four. Året efter skapade Lee och Steve Ditko Spider-Man.

Stan Lee och hans (ungefär samtida) branschkollega Walt Disney hade det gemensamt att de tillförde nya dimensioner till den spirande serievärlden. Disney gav sina karaktärer personligheter. Stan Lees vinkel, utöver detta och genren, var att han höll sina karaktärer bokstavligen på jorden. Till skillnad från “utomjordingar” såsom Stålmannen var hjältarna ursprungligen vanliga människor som fick sina speciella krafter genom olyckor eller liknande. En ytterligare detalj, som visat sig framåtblickande och högaktuellt idag i en era då kvinnor är den största, växande och dominerande målgruppen konsumenter av film och TV, är att trots att de ofrivilliga hjältarna upplever fantastiska äventyr och ofta möter formidabla motståndare, så förblir de i grunden ”mänskliga” — dvs berättelserna handlar fortfarande om hur hjältarna kämpar med vardagsproblem, familjeliv, sina älskade och vänner. Sist men inte minst, så delar alla karaktärerna dessutom samma handlingsuniversum. Det vill säga, de lever inte i skilda galaxer eller genrer utan i samma värld och land — USA — och känner ofta till varandra. Berättelserna utspelar sig därvid i ungefär samma tidsepoker.

Efter de stora succérna med serietidningarna var Stan Lee med och gjorde en ”cameo” i varje film som handlade om hans karaktärer. Världspubliken har kunnat se honom i bakgrunden som statist i filmer och TV-serier såsom “X-Men”, ”Iron Man”, “Agents of Shield”, etc.

Man skulle kunna tro att Stan Lee blev stormrik på alla de senaste biofilmerna som slagit försäljningsrekord efter försäljningsrekord men så blev inte fallet, bland annat på grund av att han blev utnyttjad på äldre dar.

Förutom de roliga statistframträdandena fick Stan Lee även bli en tecknad seriefigur. När  man blivit en världskänd legend efterfrågas ju ständigt intervjuer och memoarer. För Stan Lees del kom självbiografin år 2015 i form av en egen serietidning. Kanske självklart när man väl hör talas om det. Men samtidigt lika originellt som mannen var.

Stan Lee dog den 12 november 2018, på grund av hjärtsvikt, ett och ett halvt år efter frun Joans bortgång. Han blev 95 år.

About the author

The Professor

Add Comment

Click here to post a comment