Sweden in the World

Nanna Blondell

Människor som märks

Nanna Blondell utkämpar filmduster mot Scarlett Johansson i Black widow (2021)

Aktuella Marvel-filmen “Black Widow” (“Svarta Änkan”) är uppe i världens biosalonger. Huvudkaraktären, Natasha “Black Widow” Romanoff, är Avengers dödligaste medlem och en centralfigur i filmerna. Hon har spelats i åtta filmer av Scarlett Johansson alltsedan 2010, då den forna superspionen och torpeden “Black Widow” introducerades i Iron Man 2.

Kuriosa: En underförstådd sanning är att en centralfigur i en film måste kunna bära “rollen”. Exempelvis funderade den 23-åriga Julia Roberts när hon läste manuset till Pretty Woman över hur hon skulle förmedla till biopubliken att Vivian Ward är en kvinna vars skönhet får män överallt, i alla åldrar, att titta mer än två gånger när de ser henne. Det visade sig att Julia klarade av konststycket med bravur och lyckades förmedla en utstrålning och dragningskraft som gjorde henne till världens i särklass populäraste skådespelerska efter att filmen kom ut.

I efterhand är det alltid självklart för de efterkloka allvetarna men det krävs mycket av skådespelarna och det är många omständigheter utöver den individuella prestationen som måste klaffa.

Scarlett Johansson har själv lyckats bortom allt rimligt tvivel att gestalta sina karaktärer genom åren på olika tilltänkta sätt. Black Widow måste exempelvis bland annat övertyga mänskligheten i Avengers universum att hon är en värdig medlem av jordens — och Vintergatans — mest formidabla hjältegrupp. En legend som imponerar på superhjältar, superskurkar och superspioner vilka själva är livsfarliga krigare. Scarlett Johansson har axlat rollen med den äran.

Återigen, detta är inte en självklarhet. Det finns filmer där det nästan lyser genom bioduken att karaktären har fått träda tillbaka för en skådespelare som kommer in varje scen som sig själv i rollen som någon världskänd, superpopulär figur. Det fattas nästan bara att karaktären ska inta en Napoleon-posering, eller dra fram ett block och börja skriva autografer mitt i handlingen. I sådana lägen brukar jag ofta checka ut.

Det intressanta med Scarlett Johansson och “Black Widow” är att båda är lagspelare. De tar inte mer utrymme än vad som är lämpligt, och det släpper fram möjligheten för andra att lysa. Ävenså i denna specifika Avengers-film, som av allt att döma är tillägnad Scarlett Johansson / Black Widow som ett avskedssolo.

Det är här som Nanna Blondell och andra personligheter och karaktärer får chansen att lysa — i vakuumet efter Hulken, Captain America och de andra frånvarande världskändisarna. Och de gör det med äran.

Vare sig den australiensiska regissören Cate Shortland avsåg det eller inte så skapade hon en ensemblefilm. Publiken har inte enbart fokus på Scarlett Johansson / Black Widow utan fattar intresse för flera andra karismatiska karaktärer av olika skäl. Exempelvis David Harbour glänser i rollen som den oavsiktligt komiske supersoldaten “the Red Guardian“. Rachel Weisz har i alla decennier haft en lyskraft som få — även denna gång i skepnad av forskargeniet “Melina Vostokoff“. Dessa är veteraner i internationella sammanhang och storfilmer och de har många repliker och långa scener. Också Florence Pugh har en nyckelroll, som Natasha Romanoffs yngre syster. Sedan finns det fler, som kanske inte fått lika mycket skärmtid i den 2 timmar och 14 minuter långa biofilmen Black Widow men som tagit tillvara på deras ögonblick att skina. Det räcker med den bråkdels sekund som kameran första gången landar på Nanna Blondell för att den spontana frågan ska infinna sig: “Åhå… Vem är detta?”

Ett antal minnesvärda ögonblick senare under filmens gång och en snabb sökning efteråt på IMDB leder till nästa positiva överraskning: “Åhå, hon är svenska”.

Namnet ger en liten antydan, och bland meriterna finns flera svenska filmtitlar.

Enligt Wikipedia (om man ska lita på källan) så är följande lite mer bakgrundsinformation om Nanna:

Enligt engelsktalande Wikipedia är hon gift.

Enligt andra källor har hon gedigen teatererfarenhet:

2018  PERSONA Bahar Pars/Dramaten
2015  GÖTGATAN Jens Ohlin/ Dramaten
2014  NATIONENS APOSTLAR Annika Silkesberg/ Dramaten
2014  DON GIOVANNI Jens Ohlin/ Dramaten
2013  THE MENTAL STATES OF SWEDEN Mattias Andersson/ Dramaten
2013  ROBERTO ZUCCO Tobias Theorell/ Dramaten
2012  I HUVUDET PÅ LITTLE JO Nanna Blondell /STDH/ UNGAKLARA
2012  YARDEN Johanna Garpe/ STDH
2010  FRÖKEN JULIE Sara Giese/ Hågelbyparken

Black Widow hade världspremiär fredag 9 juli, både på bio och på Disney+. Nanna Blondell känns 100% självklar i rolllistan baserat på hennes prestation. Mycket bra casting. Inget lämnades åt slumpen.

Länkar:

Showreel: https://vimeo.com/518557073 (Vimeo)

Instagram: https://www.instagram.com/nannablondell/?hl=en

IMDB: https://www.imdb.com/name/nm2116753

About the author

The Professor

Add Comment

Click here to post a comment